De 5 succescriteria voor virtueel leidinggeven in een onzekere periode

De corona periode vraagt veel van leidinggevenden. Van de ene op de andere dag moeten we weten hoe virtueel effectief leiding te geven én leidinggeven aan onzekerheid.

Hierbij 5 succescriteria met concrete tips:

 

1. De paradox van vertrouwen in virtuele teams

Bij fysieke teams ontstaat vertrouwen door relaties en elkaar zien. Echter, bij virtuele teams bouw je aan vertrouwen door prestaties inzichtelijk te maken.

Tip: maak output zichtbaar om wantrouwen te voorkomen – gebruik planborden of dashboards waar iedereen uit het team bij kan.

 

2. Creëer interafhankelijkheid in je team

Interafhankelijkheid stimuleert de verbondenheid en constructieve samenwerking in het team.

Tip: Laat teamleden zoveel mogelijk samenwerken aan opdrachten.

 

3. Wees zichtbaar voor je team

Over-communiceren bestaat (nu) niet! En aandacht telt dubbel.

Tip: communiceer frequent en vroegtijdig, ook als je nog geen nieuws hebt. Hiermee neemt het vertrouwen in jou als leidinggevende gemiddeld gezien met 25% toe.

 

4. Emoties komen van rechts

Deze onzekere periode bestaat uit verschillende emotionele golven waar ieder in zijn/haar eigen ritme doorheen beweegt.

Tip: zorg dat je het ‘ventiel’ bent waar medewerkers in gecontroleerde omstandigheden (dus niet tijdens teamsessies) hun emoties kunnen uiten. Hoe eerder de emoties geuit zijn, des te sneller de medewerker weer volledig productief is.

 

5. Capture the Change

De corona periode is een krachtig momentum om innovaties door te voeren en de positieve veranderingen die in je team zichtbaar zijn te verzilveren.

Tip: Observeer met je team: wat gaat er nu beter dan voorheen in het team? (denk aan innovatie, samenwerking, oplossingsgerichtheid, eigenaarschap). Bepaal minimaal 3 punten en maak een plan hoe jullie het nieuwe patroon gaan vasthouden.

 

Wil je meer tips en inspiratie? Meld je dan aan voor onze Virtual Masterclass Leidinggeven op afstand in de corona tijd. In 2 uur heb je antwoord op jouw prangende vragen.